ile prądu pobiera zamrażarka

Zamrażarka domowa

Kto nie ma w domu zamrażarki,  wolnostojące urządzenia albo, zamrażarkę wraz z chłodziarką. Okazuje się, że na wsi zamrażarka jest potrzebna zarówno w małym domu jak i niewielkim mieszkaniu. W zależności od wielkości pomieści różną ilością artykułów spożywczych, które można konserwować zimnem.

Znana od wieli wieków

Zamrażanie jest najlepszą metodą przechowywania produktów przy najmniejszych stratach i najmniejszym wkładzie pracy. Ludzkość zna wiele sposobów konserwacji, pieczenie, gotowanie, smażenie, suszenie czy mrożenie, są ciągle wykorzystywane. Niektóre z nich są krótko terminowe takie jak pieczenie. Mięsa np. nie trzeba peklować, marynować — przygotowane, poćwiartowane wystarczy umieścić w zamrażalniku i od cała praca. Pokrętło regulatora temperatury należy ustawić na maksymalne chłodzenie (max).  Im szybciej zamrozimy, tym mniej strat na energii, chociaż to nie zawsze prawda, gdyż jest to wysiłek dla agregatu, który zwiększa swój pobór energii w danym momencie, co prowadzi do prowadzi do wysokich kosztów energii. Mrożenie ma wady, długo przechowywane w niskiej temperaturze mięso może tracić smak, podobnie jest z rybami, które tracą smak już po miesiącu od zamrożenia. Ciasta i inne potrawy są także san stawione na utratę składników jak i zyskują niemiły zapach po wyciągnięciu z zamrażalnika. Podobnie jest z warzywami i owocami, te lepiej zblanszować przed umieszczeniem w zamrażarce aby zajmowały mnij miejsca.

Wygoda i przyzwyczajenie

Zamrażarka nie jest urządzeniem pierwszej potrzeby, ale jest bardzo potrzebna w dużych zakładach, restauracjach i oczywiście w domach prywatnych. Kto się przyzwyczai do pracy z zamrażarką ma w niej duże oparcie. Można przecież — wtedy, gdy się ma czas — zamrozić przygotowany obiad, kolację czy większe zakupy.  Potraw przeznaczonych do zamrożenia nie solimy, nie doprawiamy przyprawami i zasmażką z mąki, mogą się nie zamrozić tak jak byśmy chcieli. Pakujemy je do woreczków foliowych lub słoi (gdy ostygną), przykrywamy i zamrażamy. Trzeba pamiętać, by pod przykrywką było zawsze trochę wolnej przestrzeni. Przygotowując potrawy do jedzenia, możemy je sobie do woli osolić, przyprawić, dodać zasmażki. Jak rozmrażać? Najlepiej nie rozmrażać tylko wymyć i gotować, piec itp. Jeśli już musimy rozmrażać, to należy robić to w chłodziarce — w niskiej temperaturze. Niestety nieraz koniecznie trzeba rozmrozić szybko większy kawałek mięsa. Wtedy z pomocą przychodzi mikrofalówka. O zamrażarka możne pisać dużo, wyróżnia się urządzenia duże, z półkami jak i szufladkami oraz mieszane, w przemyśle wykorzystywane są urządzenia otwierane od góry, potrafią one pomieścić więcej, głównie dużych produktów. W warunkach domowych lepiej korzystać z mniejszego urządzenia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s