Oszczędzanie energii w kuchni, jak robić to dobrze?

Jakie urządzenia w kuchni są największymi żarłokami energii elektrycznej? Czy wiesz, jakie jak użytkować takie urządzenia? Co robić, aby zmniejszyć ich apetyt na energię? Jakie są środki, które prowadzą do tego, aby w kuchnia stała się miejscem oszczędności?

Starsze lodówki zużywają w ciągu dnia tyle energii elektrycznej, co lodówka nowej generacji przez tydzień. Na pierwszy rzut oka ta niewielka liczba symbolizująca pobór nikogo nie szokuje, ale gdy pomnożyć tę liczbę przez 365 i cenę energii, wiemy ile płacimy za prąd rocznie. Warto więc co 6-8 lat pomyśleć nad jej zmianą i wybrać nową lodówkę energooszczędnej klasy (A+++). Jest to spory wydatek, ale z pewnością przełoży się to na nasz komfort. Szybko odczujemy,  że żywność jest lepiej konserwowana, a wyeliminowanie żmudnego odmrażania sprawi, że zyskamy nie tylko czas ale i oszczędności, bowiem lodówki no-frost same dbają o to aby usuwać szron z komory.

W lodówce powinna panować stała temperatura

Długo otwarte drzwi powinny cię zaniepokoić, takie zachowanie skutkuje wysoką sumą pobranych kilowatów, za które płacisz. Koszty chłodzenia i mrożenia produktów spożywczych mogą stanowić od 20-30% zużycia energii w całym domu. Jest to, zatem oczywiste, że zużycie energii elektrycznej rośnie, kiedy lodówka ciężko pracuje. Na zużycie energii lodówki ma wiele czynników. Jednym z nich jest zmiana procesów pracy, ma znaczenie to czy lodówka jedyne utrzymuje zimną temperaturę we wnętrzu czy ją schładza. To drugie zachowanie kosztuj więcej energii.  Ogólnie można powiedzieć, że im dłużej lodówka musi schładzać tym zużycie energii lodówki wzrośnie.

Wskazówki: Jak zmniejszyć zużycie energii lodówki? I zacząć oszczędzać

Umieścić lodówkę z dala od ciepła, urządzeń grzejnych czy bezpośredniego światła słonecznego, takie porady można otrzymać, przeglądając poradniki powstałe kilka lat temu. Bowiem sądzono, że każdy wzrost temperatury otaczającego powietrza powyżej 20° C oznacza wzrost zużycia energii elektrycznej i to nawet o 4-6% rocznie. Obecnie producenci lodówek wpisują w instrukcję, że dla poprawy chłodzenia agregatu należy odsunąć ją od ściany na 5-8 centymetrów od czasu do czasu odkurzając zgromadzony z tyłu kurz. Odnośnie sąsiedztwa z urządzeniami grzewczymi nie piszą nic, ale zdarzają się producenci, którzy zamieszczają informację o tym, że bliska odległość z urządzeniami grzejnymi nie wpływa na wzrost temperatury, a to za sprawą materiałów izolujących.

Odmrażanie musi stać się rutyną

Co jakiś czas na ściankach lodówki gromadzi się grubszy niż 5 mm lód, i to on zwiększa zużycie energii o 30%. Lodówka męczy się z wodą, gdyż lód zgromadzony jest jedyne na tylnej ścianie, blisko instalacji chłodzenia. Wewnętrzna temperatura w chłodziarce ustawiona jest zwykle na +5 do + 7° C, dlatego lód ten topnieje, a lodówkę zalewa woda. Częste mycie, to nie tylko dbanie o higienę, ale także o konsumpcję energii.

Temperatura, musisz ją znormalizować

Każde zmniejszenie temperatury wewnętrznej o 2° C przyczynia się do wzrostu zużycia energii elektrycznej o 15%. Lepiej, więc obniżyć temperaturę, nie zaszkodzi to produktom a chociaż trochę uleczy nasz rachunek za prąd. Główna zasada dot. lodówki i zamrażarki mówi, że nie należy umieszczać gorących lub ciepłych potraw w jej wnętrzu. Ocieplenie wewnętrznej przestrzeni znacznie zwiększa zużycie energii elektrycznej.

Dobre przechowywana żywność to zdrowa żywność

Żywność przechowywana w lodówce powinna być dobrze opakowana. Z otwartych produktów spożywczych (na przykład zup, soków itp.) odparowuje woda, która stanowi źródło lodu, co prowadzi do zwiększonego zużycia energii.

Czystość wnętrza

Należy sporadycznie sprawdzić czystość i stan uszczelki drzwi, jeśli jest nieszczelna z wnętrza ucieka chłodne powietrze. Czystość jest ważna z wielu względów, ale o tym była mowa nieco wyżej.

Mycie naczyń w zmywarce oszczędza energię i wodę

Zużycie ciepłej wody do użytku kuchennego stanowi około 25% całkowitej ilości ciepłej wody zużywanej w normalnym gospodarstwie domowym. Największą część tej kwoty jest używana do mycia naczyń. Wielorodzinne gospodarstwa, w których często naczynia myje się w zmywarce zwiększają w ten sposób i zużycie wody i energii elektrycznej. Osiągnięcie najbardziej wydajnego oszczędzania energii to zmywanie w zlewie. Zmywarka w porównaniu do mycia naczyń pod bieżącą wodą i może przynieść nawet do 60% straty energii. Zaletą ręcznego zmywania jest też ekologia, zużywamy wówczas miej chemii.

Dusić potrawy bez zbędnych strat ciepła

Najbardziej energochłonne gotowanie na kuchence elektrycznej z płyt żeliwnych nie przyniesie oszczędności, lepszym rozwiązaniem jest korzystanie z płyty grzewczej, elektrycznej ze szkła ceramicznego, bądź gotować na kuchence gazowej. Nie marnujmy energii na to aby, uciekała ona z garnka, dlatego zawsze przykrywajmy gotowane potrawy.

Nigdy nie gotuj na zapas, zwłaszcza wody na kawę czy herbatę, jeśli chcesz oszczędzać wodę,  nie wylewaj tej od gotowania warzyw, schłodzona nadaje się do podlewania roślin, a ciepłą z dodatkiem płynu można jeszcze umyć naczynia. Garnki powinny odpowiadać wielkości palnika, za małe garnki położone na duży palnik stanowią niepotrzebną stratę energii. Spód garnka nie powinien też wydobywać się płomień, inaczej straty stanowią do 40%.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s